Proiectul ”Educați și implicați azi, împliniți și valoroși mâine!” de la ediția a 9-a Timotion, a fost gândit să completeze în mod armonios paleta de activităţi nonformale stabilite la nivelul școlii din comuna Boldur, şi să asigure un echilibru între formal și nonformal. Prin activitățile realizate, elevii școlii au avut parte de contexte reale de învățare, într-o atmosferă caldă și prietenoasă. Alături de o echipă de dascăli inimoși și dedicați, împreună cu elevi liceeni și studenți voluntari, proiectul școlii prezent la Timotion 9, a adus plus valoare în comunitatea din comuna Boldur.
În fiecare lună, pe parcursul celor 6 luni de proiect, toți elevii din ciclul primar al Școlii Gimnazile Boldur au participat la activități (ateliere) de lectură, culinare, de public speaking și dezvoltare personală, sportive și extrașcolare, financiare, prin care și-au îmbunătățit abilitățile de viață. Scopul proiectului a fost implicarea tuturor copiilor de nivel primar şi a 7 cadre didactice în activităţi care să răspundă preocupărilor şi intereselor copiilor, să pună în valoare talentele şi capacităţile acestora în diferite domenii şi să stimuleze participarea lor la acţiuni variate în contexte non-formale. Iată ce s-a întâmplat în perioada iulie-decembrie 2023, cu ajutorul fondurilor strânse la Timotion 9:
Atelier de lectură
În livada Școlii Gimnaziale Boldur s-a amenajat o mini bibliotecă în aer liber, unde au participat toți elevii claselor primare de pe raza Comunei Boldur, peste 60 de elevi, toți preșcolarii școlii, împreună cu educatori, profesori și invitați. Elevii au citit în livadă, au povestit despre cărțile citite, si-au ales lectura pentru vacanță.
Atelier gastronomic
Pe parcursul lunii septembrie, elevii împărțiți în 4 grupe de câte 15 elevi, au participat la un atelier gastronomic de 2 ore. În debutul activității, elevilor li s-au prezentat beneficiile unei alimentații corecte și diversificate, precum și efectele pe termen lung ale unor excese alimentare și ale unui stil de viață nesănătos. Fiecare grupă, alături de profesorul coordonator, au pregătit un meniu sănătos și adecvat vârstei celor mici, apoi au servit masa împreună.
Atelier de public speaking și dezvoltare personală
Atelierul a fost gândit ca un loc de joacă educativ în care instrumentele principale au fost cuvintele, vocea și imaginația. Elevii au descoperit „ingredientele” secrete pentru a crea o poveste memorabilă și au învățat despre limbajul corporal, prezența, dicția, povestirea (storytelling-ul).
În paralel, 10 profesori au participat la un curs de public speaking și dezvoltare personală, o ocazie bună pentru a-și îmbunătăți abilitățile de abordare și motivare a elevilor.
Atelier de educație financiară
La Atelierul de Educație financiară, alături de un mentor, copiii au învățat să aibă grijă de bănuții lor și, implicit, de bănuții familiei. În urma atelierului, elevii:
- au dezvoltat o inteligență financiară potrivită vârstei;
- au învățat să își pună bănuți deoparte într-o pușculită creată de mânuțele lor;
- au învățat să fie chibzuiți în privința cheltuielilor;
Desigur, joaca nu a lipsit din această activitate. Jocul Monopoly și diferitele materiale didactice educative i-au ajutat pe copii să își descopere și să își exploreze latura antreprenorială, atenția, gândirea strategică etc.
Activități sportive și Festivalul Prieteniei
La Sala de Sport a Comunei Boldur în prima săptămână din luna decembrie, elevii împărțiți în 2 grupe, au participat la o serie de activități și jocuri sportive, distractive.
La Festivalul Prieteniei împărțiți pe grupe, o parte din elevi au realizat un preparat pentru părinți, o altă grupă a povestit despre cărțile citite și au schimbat idei și cărți, a treia grupă a organizat o sesiune de discursuri motivaționale, iar ultima grupă a prezentat o idee de afacere și modalități de economisire. Tot în cadrul acestui festival s-au prezentat rezultatele proiectului, atât comunității, cât și invitaților din vecinătatea Boldurului.