”Școala la Sat” la Timotion 2021

Proiectul ”Școala la Sat”, devenit ”o tradiție” la Timotion, a continuat să le ofere copiilor proveniți din medii vulnerabile din comuna Coșteiu și împrejurimi, acces la un program de remediere educațională atât de necesar lor. În perioada ianuarie – aprilie 2022, 30 de elevi din mediul rural au avut parte de ore dedicate de alfabetizare, și remediere, pentru că nu reușesc să țină pasul cu programa școlară din pricina greutăților familiale.

Spre deosebire de alți ani, proiectul ”Școala la Sat” de la Timotion ediția 2021 a avut 5 profesori colaboratori care au lucrat cu câte o grupă compusă din 6 elevi. Profesorii au abordat o educație non-formală, iar programul zilnic era de la ora 12.00 la 16.00. Elevii au primit o masă caldă și transport acasă, ceea ce a făcut ca prezența la orele de tip after-school să fie constantă. Orele principale studiate au fost limba română, matematică, lectură, cultură generală, și diferite jocuri non formale care au alternat printre materiile principale studiate.

Proiectul a însumat 70 de ore de matematică, 70 de ore de limba română, 40 de ore de consiliere școlară și psihologică, timp de 4 luni. Pe lângă profesorii implicați, alți 4 voluntari și-au dedicat timpul liber în a le oferi copiilor meditații suplimentare în funcție de necesități.

Accesul la o masă caldă și persoane dedicate, care să îi asculte, să îi înțeleagă și să le ofere o vorbă bună, fac ca orele de after-shool oferite de Asociația Educația la Sat să fie o gură de aer proaspăt pentru copiii din zona Coșteiu.

În cele 4 luni de program, copiii au primit nu doar atenție, dar și încurajarea că au persoane alături care să îi ajute cu școala, cărora le pasă de ei. Cei 30 de beneficiari nu au primit doar un ajutor la teme, masă caldă, dar și ajutor social, asistență medicală, psihologică, excursii, și diverse ateliere non formale care împreună au constituit un program integral și a oferit încredere copiilor. Încredere că pot continua școala.

Niki clasa V-a, care abia este la nivel de clasa I, are loc special la noi în program, vine zi de zi la meditații deoarece recuperarea școlară este greoaie.

Ștefania și Maria sunt două surori în familii maternale, cărora programul nostru le face mult bine, deoarece nevoia lor de recuperare și de contact cu oameni cărora le pasă de viața lor este vizibilă.” (Ancuța Sârbu, coordonatoare Asociația Educația la Sat)