”Școala la sat” la Timotion 9

Proiectul educațional Școala la Sat de la Timotion 9 a fost implementat de Asociația Educația la Sat și s-a desfășurat sub forma unui program de tip afterschool cu metode non formale, predate cu iubire și respect față de copil, în comuna Coșteiu de lângă Lugoj.

Deloc nou pentru comunitatea de alergători, proiectul educațional este prezent de peste 5 ediții la Timotion, și are deja tradiție și susținători fideli. Și ne bucurăm să fie astfel, pentru că educația este unul dintre pilonii esențiali ai unei comunități prospere.

Proiectul din 2023 s-a desfășurat pe perioada octombrie-decembrie, și a implicat 4 învățători, 1 coordonator proiect, 1 logoped, 1 psiholog și un psihopedagog.

Copiii sunt parte din program din anul 2021, provin din medii vulnerabile și întîmpină dificultăți la școală.  Toți elevii au fost selectați în program împreună cu profesorii lor de la școala de unde studiază, din comuna Coșteiu.

Programul de tip afterschool a avut loc după orele de la școală, unde copiii au venit prin rotație 3 zile pe săptămână. Aici au primit o masa caldă, o pauză scurtă de recreere prin joc, si apoi de la ora 13:00 au lucrat în grupuri de 6 elevi și un învățător. Au făcut activități remediale și de alfabetizare, teme și lectură. Copiii au susținut teste de evaluare la început și final de proiect. Fiecare grupă a lucrat apoi după o planificare pedagogică, creată de învățătorii-mentori de la grupă, în funcție de nevoile fiecărui elev.

32 de copii din clasele primare au participat la activitățile remediale si de alfabetizare, majoritatea elevilor fiind navetiști din satele apartinătoare comunei. Transportul le-a fost asigurat tot cu ajutorul fondurilor strânse la Timotion. În total au avut loc:

  • 550 de ore de matematică și limba română
  • 16 de ore de logopedie
  • 15 de ore de consiliere școlară, psihologică
  • 2 ore de teatru (Haensel și Gretel)
  • 8 ore de atelier de gătit (turtă dulce și budincă)
  • 20 de ore de puzzle activ

Bună, eu sunt Cătălin și am aproape 10 ani.

La școala asta unde am venit după ore, e diferit.  Învățătoarele sunt blânde și ne fac să ne simțim importanți. Ne ajută să citim și să scriem, și chiar îmi place să învăț cu ele. Aici pot să imi fac temele, e liniște și uneori primesc fructe și ceai cald. Lucrurile sunt la locul lor și e plin de cărți și jocuri în jurul meu. Când suntem agitați, ori mă simt nervos, doamna Delia ne pune muzică de pian și mă simt mai bine imediat. Înainte să vin aici, citeam greu și nu-mi plăcea matematica. Dar acum, mă simt mai deștept. Am învățat să citesc povești și să fac socoteli. Când nu înțeleg ceva, învățătoarea mea stă lângă mine și îmi explică până când pricep.

Și cel mai fain lucru e că facem și joacă! După ce învățăm, ne jucăm cu Lego sau facem puzzle. Asta mă face să mă simt fericit și vreau să vin în fiecare zi la școala asta.

Părinții mei sunt mândri de mine și spun că am crescut mare. Mă simt mai încrezător și vreau să devin și eu învățător când mă fac mare, ca să ajut și alți copii.