Seismo Lab – Parc

Provocarea

Proiectul Seismo Lab – Parc şi-a propus să facă accesibil publicului vizitator spațiul verde aferent Observatorului Seismologic din Timișoara într-un cadru educațional și cultural prin organizarea săptămânală a unui set de ateliere creative.

Obiectivele proiectului:

Observatorul Seismologic din Timisoara si-a deschis  porţile pentru grupuri de vizitatori şi a devenit mai accesibil pentru membrii comunităţii de toate vârstele. Atelierele Seismo Lab au fost promovate de profesorii colaboratori la orele de curs. Fiecare vizită în cadrul Observatorului s-a încheiat cu o pauză de recreere pentru elevi în parcul observatorului. Astfel pe lângă atelierele dedicate Seismo Lab Parc, la care au participat 300 de persoane.

Prin activităţile propuse am încercat să aducem mai aproape de publicul larg rezultatele cercetării din domeniul seismologiei dar şi noţiuni aplicate de rezilienţă seismică.

În realizarea proiectului Seismo Lab Parc s-a alăturat şi Asociaţia de la 4 cu proiectul Observatorul de la 4 prin care studenşii Facultăţii de Arhitectură şi Urbanism din Timişoara au realizat un pavilion care să găzduiască ateliere tematice şi să poată fi utilizat ca spaţiu de vernisaj şi socializare pentru lucrările studenţilor implicaţi în această acţiune.

Activităţi:

Activitate 1: Ateliere creative in curtea Observatorului Seismologic din Timisoara – 26 septembrie 2021.

Atelier de pictură susţinut de Lorena Garoiu (artist plastic) şi atelier de olărit susţinut de Raul Bocse (artist plastic).  Au participat 70 de persoane (foto)

Activitate 2:  Intâlnire de reconectare: 4 octombrie 2021 – au participat elevii din clasa pregătitoare coordonată de prof. Florea Lucia de la Colegiul Naţional Bănăţean. Au participat 25 de elevi.

Activitate 3: Atelier creativ „Roadele Pământului” şi Open talk „Descoperim tainele Pământului” cu ajutorul cutremurelor – 9 octombrie 2021. Atelier susţinut de Vanciu Rau Adina, unde au participat 35 de persoane (foto). Comunicat de presa aici.

Activitate 4: Atelier creativ – realizam impreuna un seismograf – 16 octombrie 2021. Au participat 15 persoane (foto). Atelier susţinut de Brigitte Almasi si Vanciu Rau Adina

Activitate 5: Atelier de prevenţie seismică (cum să ne pregătim locuinţa în caz de cutremur) şi atelier creativ (confectionăm casuţe pentru păsări) – 23 octombrie. Au participat 15 persoane (foto). Atelier susţinut de Vanciu Rau Adina

Activitate 6: Plantăm seminţele cunoaşterii – 25 februarie 2022. Atelier de grădinărit şi socializare în curtea Observatorului Seismologic din Timişoara, unde au participat 15 persoane (foto). Atelier organizat de Vanciu Rau Adina

Activitate 7:  Remember 04.03.1977 – 45 de ani de la marele cutremur. Atelier de conştientizare a riscului seismic, metode de prevenţie în caz de dezastru natural sau antropic. Workshop de acordare a primului ajutor în caz de urgenţă sustinut de echipa ATI a Universităţii de Medicină şi Farmacie Victor Babeş Timişoara. Apel umanitar: punct de colectare ajutoare pentru victimele războiului din Ucraina. Au participat 60 de persoane (foto). Atelier susţinut de Vanciu Rau Adina şi echipa ATI a Universităţii de Medicină şi Farmacie Victor Babeş Timişoara. Comunicat de presă aici şi reportaj TVR Timişoara aici (începând cu 00:17:10)

Activitate 8:  Atelier de reciclare creativa – 9 aprilie 2022. S-a discutat despre reciclare în diversele ei forme, vizitatorii au vizionat 2 scurt metraje educative iar apoi am reciclat selectiv. Atelierul a continuat cu o sesiune creativa pentru cei mici şi cu o întâlnire de socializare pentru cei mari la firul ierbii. Au participat 65 de persoane (foto).  Atelier susţinut de Vanciu Rau Adina şi Serbanescu Robertina. Reportaj Qub TV aici

Activitate 9: Călătorie de la stele către centrul Pământului. Călătorim împreună în vastul Univers îndrumaţi de prietenii de la Asociaţia Română pentru Astronomie Culturală ca mai apoi să pătrundem ascunsele taine ale Pământului cu ajutorul seismologiei. Atelier susţinut de Asociatia Română pentru Astronomie Culturală şi Vanciu Rau Adina.

Activitate 10: Atelier de teatru interactiv şi proiecţie de film. Atelier de creaţie, comunicare şi voie bună. Încheiem noaptea târziu cu cu o proiecţie de film în curtea Observatorului Seismologic.

Buget alocat din Fondul pentru un viitor mai bun în comunităţi: 18.723 RON

Imagini: Seismo Lab Parc şi Claudia Tănăsescu

Proiectul „Seismo Lab Parc” a fost finanţat prin Fondul pentru un viitor mai bun în comunităţi Timişoara.

Fondul pentru un viitor mai bun în comunități este un program coordonat la nivel național de Federaţia Fundaţiile Comunitare din România – FFCR, finanțat de Lidl Romania și implementat la nivel local de Fundaţia Comunitară Timişoara.