Proiectul „Shakespeare’s English Garden” a fost implementat de Asociația de Intervenție și Regenerare Comunitară şi a presupus realizarea unei grădini urbane, în curtea Liceului Teoretic “William Shakespeare” din Timișoara, și activarea spațiului prin acțiuni deschise comunității. Amenajarea grădinii a fost realizată cu voluntari, dar mai ales cu ajutorul elevilor. Cu acest prilej s-au învățat elemente primare care țin de amenajarea și întreținerea grădinilor urbane, iar elevii au fost implicați și responsabilizați pentru a îngriji spațiul și după terminarea oficială a proiectului.
Perioada de implementare a proiectului: 01.09.2022 – 30.04.2023
Număr de beneficiari direcți ai proiectului: 300
Număr de voluntari implicați în implementarea proiectului: 30
Număr de ore de voluntariat prestate pentru derularea proiectului: 300
Număr de activități/ evenimente/ ateliere derulate în cadrul proiectului: 49
Valoarea totală a finanţării: 72.768 RON
Obiectivele proiectului au fost:
- Generarea unei grădini urbane în curtea Liceului Teoretic William Shakespeare, având tematica unei grădini englezești. Spațiul a fost împărțit în mai multe zone, atât pentru relaxare cât și pentru ateliere în aer liber;
- Implicarea comunităţii în amenajarea și întreținerea grădinii urbane. Principalii actori au fost cei peste 200 de liceeni și elevi, părinții, dascălii și voluntari din comunitate. În timpul orarului școlii s-au organizat grupe de elevii, care au fost însoțiți de un profesor pentru a lucra la grădină. În afara orarului școlii, s-au organizat sesiuni de lucru cu voluntari (foști elevi, părinți și vecini din comunitate);
- Organizarea de evenimente care au animat grădina urbană, cu o componentă educativă dar și de socializare. S-a discutat despre ecologie și importanța spațiilor naturale, despre comunitate și rolul acesteia pentru bunăstarea emoțională, dar și despre artă și literatură. Au fost invitați specialiști în domeniul horticulturii dar și activiști comunitari, majoritatea operând în zona Fabric. Atelierele au depășit zidurile școlii, și proiectul s-a extins în comunitte, prin colaborările cu partenerii noștrii externi. Evenimentul de lansare, organizat cu ocazia deschiderii programului cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023”, a adunat peste 100 de participanți din întreg orașul dar și din afară țării. Acest eveniment a fost inclus în programul oficial.
Proiectul „Shakespeare’s English Garden” celebrează participarea, voluntariatul și creația în comun în micro-cosmosul unui liceu teoretic din Timișoara. Grădina urbană a implicat atât elevi cât și seniori, membrii ai Clubului Pensionarilor, care prin acțiuni mici, cumulate, au conturat o comunitate.
Proiectul a fost finanțat prin Fondul pentru un viitor mai bun în comunităţi. Fondul pentru un viitor mai bun în comunități este un program coordonat la nivel național de Federaţia Fundaţiile Comunitare din România – FFCR finanțat de Lidl Romania și implementat la nivel local de Fundaţia Comunitară Timişoara.