Solidart 2018

TRAF 2018 2

Timișoara Refugee Art Festival, ediția a doua, a reunit în mai 2018 în jurul ideii de solidaritate o mulțime de oameni de diverse etnii și naționalități, de diverse orientări religioase și politice, din diverse țări, vorbitori de diverse limbi, care cred în demnitatea umană ca sursă a respectului pe care ni-l datorăm reciproc. Pe parcursul a trei zile au fost organizate evenimente academice (conferință, seminar pentru jurnaliști, atelier pe tema fake news), artistice (concerte, teatru lectură, teatru forum, expoziție de artă, proiecții de filme) și spații de întâlnire (picnic intercultural, atelier de circ, afterparty-uri), care au creat o atmosferă generală de coeziune comunitară. Astfel, festivalul nu a mai vorbit numai despre refugiați, ci și despre noi toți, oameni care avem nevoie de o comunitate solidară în care să trăim și la bunăstarea căreia să contribuim.

Deși suma atrasă la Timotion a fost sensibil mai mică, am reușit reconfigurarea activităților și atragerea sprijinului a altor două organizații mari care au reușit să finanțeze parte din activități. În final, TRAF ediția a II-a le-a adus timișorenilor o conferință pe tema migrației, un seminar pe tema migrației pentru jurnaliști, cu Nick Thorpe, Gabriela Leu și Mircea Barbu, un workshop despre fake news, cu Mircea Barbu, un vernisaj expoziție artă vizuală/performance ”Skin Off”, 4 concerte (Seeds of Freedom, Da’ cân’toba mea, Trees Orchestra, Roots Revival), 1 spectacol de teatru lectură – Animal Crossing, reprezentații a 2 scene de teatru forum coordonate de o parte din echipa festivalului, proiecția a 2 calupuri de câte 6-7 scurt-metraje și a două lung-metraje, un picnic intercultural și un atelier de circ cu Alandala Circus.

– Uite, ăștia sunt de-ăia care ne aduc refugiații peste noi.
– Dar mie îmi place muzica asta.” (dialog surprins între două femei mai în vârstă sosite pe Podul de fier în timpul concertului Roots Revival)