Solidart

MORTULVroiam altceva. Ceva ce nu se dădea. Şi nu era vorba de curent, căldură, TV sau mîncare. De bine de rău te descurcai. La Timişoara era greu, dar nu la fel de greu ca în alte locuri din ţară. Noi bănăţenii ştiam să ne descurcăm. Mai ales că la noi era Comtim şi Kandia şi fabrică de papuci şi de confecţii, şi unii dintre noi aveam rude la sat, în Sîrbia, în Ungaria sau în Germania, şi cîteodată aveam rude în toate trei, sau dacă nu, atunci aveam prieteni care lucrau la o fabrică de carne sau de bomboane sau de conserve sau aveau rude în străinătate sau ştiau pe unul de la sat care vindea porci sau găini sau mai ştiu eu ce. Adevărul e că portocalele şi bananele se găseau greu şi cîteodată chiar nu era de mîncare. Deloc. Dar cum vă spuneam. Ne aveam unii pe alţii – aşa cum mai puteam – mai de voie, mai de nevoie. Dar la Timişoara tot timpul s-a trăit aşa. Acum voi ăştia mai tineri îi spuneţi multiculturalism. Noi pe-atunci îi spuneam bun-simţ. Omenie. Înainte de orice, era important să nu uiţi să rămîi om. Şi de aia pe mine mă durea. Că nu ni se dădea ce aveam cu adevărat nevoie. Dreptul nostru de a ne simţi oameni. Şi dreptul de a declara fără frică, răspicat şi tare, că sîntem şi vom rămîne oameni, oricît ne-ar fi de foame, de scîrbă sau de frig.” FRAGMENT DIN TEATRU DOCUMENTAR ”ORICINE NU SE SUPUNE AL ASOCIAȚIEI SOLIDART.

În 23 decembrie 2019, la sediul Solidart din Piața Traian, a avut loc piesa de teatru documentar „Oricine nu se supune” scrisă de Andrei Ursu, proiect realizat de Asociația Solidart în urma participării la ediția a V-a Timotion.

2019 a însemnat celebrarea a 30 de ani de la Revoluţie. Pentru Timişoara a fost un moment special. Iar textul ORICINE NU SE SUPUNE este despre Revoluţie, dar mai ales despre oameni şi despre Spiritul Timişoarei, care nu trebuie uitat. Experienţa documentării şi scrierii acestui text a fost o călătorie în profunzimea acestui Spirit care, din punctul nostru de vedere, nu are cum să dispară.

Uau! Nu ştiam că asta a fost pe bune! Ce bine că se vorbeşte despre lucrurile acestea. I-am întrebat pe ai mei despre Revoluţie, dar n-au vrut să-mi spună mai nimic. Mă bucur de faptul că am luat parte la acest proiect.” (actor participant la piesa de teatru, născut în 1999)

Oricine nu se supune 2019