Științescu 2018

Fondul Științescu Timișoara s-a acumulat datorită donațiilor individuale din comunitatea locală și datorită sponsorilor oficiali ai programului: HamiltonNess și ZTE. În plus, partenerul strategic al Fundației Comunitare TimișoaraRomanian American Foundation (RAF), a dublat suma strânsă din comunitate, ajungând la un total de 103 600 lei.

După o ”bătălie” strânsă între cele 15 proiecte depuse în competiția Fondului Științescu Timișoara 2018, comisia de evaluare externă a desemnat 9 proiecte științific și tehnologic inovatoare, care urmează să fie finanțate și implementate în vară și toamnă, și care vor aduce aproximativ 2000 de copii cu vârste între 6 și 18 ani din mediul urban și rural din Timiș mai aproape de știință și tehnologie.

1. AUTO – ȘCOALA PROIECTELOR LUI ȘTIINȚESCU – Asociația pt. Cultură și Educație Destine în Formare [FINANȚARE 11.000 LEI]

Elevii Liceului Auto vor fi implicați în realizarea unor mini-proiecte precum Matematica din viața meaAplicații TIC in Geografie, Natura-prietena mea și 2 teme complexe: 

Și eu vreau să construiesc– elevii vor construi un biciclu, o mașină de formula 1, un simulator de motor și un kart;

Cei 3R-recondiționez, refolosesc, respect mediul – elevii vor recondiționa Standul experimental de aprindere, încărcare și semnalizare optică pentru automobile și panoplii. Beneficiarii direcți sunt 140 liceeni. Alți beneficiari: parteneri și publicul larg invitat la Gala proiectelor Auto.

2. AVENTURI … ÎN PICĂTURI – MINILABORATOR AQUAPIC – Fundația Româno-Germană Aquademica [FINANȚARE 12.500 LEI]

Activități și experimente în cadrul minilaboratorului Aquapic de la Uzina de Apă pentru grupe de copii de 10-12 ani însoțiți de părinți și dascăli. Printre activitățile de laborator se numără: reacții de precipitare, reacții cu degajare de dioxid de carbon, separarea lichidelor de baza de densități, fizica apei/plutirea corpurilor/densitatea, testarea apei, determinări calitative cu schimbări de culoare ale unor elemente prezente în apă. Aproximativ 600 de copii vor participa la activitățile de laborator.

3. BEGA – BLENDED – Grup de Inițiativă Bega Blended [FINANȚARE 7.380 LEI]

Scopul proiectului este conștientizarea elevilor cu privire la importanța râului Bega și presupune un mix de activități tematice și în echipe:
– Echipa biologilor va culege informaţii despre faună şi floră;
– Echipa chimiştilor va preleva probe de apă, va cerceta și va face experimente cu apa;
– Echipa geogra-istoricilor va culege informaţii geografice, istorice despre râu;

4. TECH CLUB – Asociația de Tineret Fluturele Visator [FINANȚARE 9.900 LEI]

Proiectul își propune sa facă educația STEAM accesibilă tinerilor cu mai puține oportunități, din mediul rural și urban mic. Se vor organiza workshopuri săptămânale de artă digitală și tehnologie pe 3 teme mari:
Alina Petruș – va mentora tinerii în dezvoltarea de aplicații pe Arduino;
Razvan Tamazlicariu – va mentora tinerii în dezvoltarea de aplicații pe Mobile;
Marius Popescu – va mentora tinerii în Arte digitale.
Beneficiari direcți: elevi de liceu din Sânnicolau Mare și satele din împrejurimi, minim 60 de tineri între 14-18 ani.

5. LAPSUS LABORATORY – Grup de Inițiativă Lapsus Art Space [FINANȚARE 9.930 LEI]

Lapsus Laboratory e un workshop de mijloace tehnologice de creație artistică ținut în Lapsus Art Space. Activitățile cheie:
-demonstrație fotogrametrie – elevilor li se demonstrează tehnica scanării obiectelor prin fotografiere și recompunere virtuală a obiectelor;
-modelare 3D în realitate virtuală folosind un laptop performant și Oculus;
-imprimarea 3D pe loc a sculpturilor concepute;
– expoziție cu toate lucrările echipelor.
Beneficiari direcți: 30 elevi cu vârste cuprinse între 13-18 ani.

6. MAKERSPACE @ ȘCOALA BABEL – Asociația Părinți în Dialog [FINANȚARE 14490 LEI]

Constituirea unui grup de 20 de copii care să trăiască experiența completă a Makerspace @ scoalababel, experiență ce se va finaliza cu un Science Fair deschis publicului. Exemple de activități:

• construirea unui fonograf (domeniul unde și sunet)
• construirea unui proiector (domeniu optică)
• construirea unui tren care levitează (domeniul magnetism)
• construirea unui mini-robot programabil (domeniul programare)

7. COPII ȘI TINERI DIN TIMIȘ LA MEGADOJO 2018 – CoderDojo din Zona Metropolitană Timișoara/ As. Banat IT [FINANȚARE 14.950 LEI]

Proiectul vizează 250 de beneficiari direcți, copii și tineri din grupul de vârste 7-17 ani, dintr-un număr de 20 de localități rurale și orașe mici din județul Timiș, dispuse pe axele de trafic Timișoara-Lovrin- Sânnicolau-Mare, Timișoara-Periam-Sânnicolau-Mare, Timișoara-Deta, Timișoara-Buziaș și Timișoara-Jimbolia, interesați de programare, robotică, sau grafică pe calculator.

8. TIMIȘOARA SCIENCE FESTIVAL – Grup de Inițiativă Local Diaspora [FINANȚARE 15.000 LEI]

Primul festival de științe la Timișoara cu scopul de a sprijini educația alternativă din Romania, după modelul târgurilor de științe din Occident. Se vor realiza ateliere cu experimente precum: extragerea ADN-ului de la o căpșună, învățăm despre densitate cu o portocală plutind în apă, demonstrații cu drona sau folosirea legumelor pentru a produce lumină.
Beneficiari: aproximativ 500 de copii, 300 de tineri și 200 de adulți (părinți și profesori).

9. UNDE – ATELIER DE LUMINI ȘI SUNET – Asociația Spacetrip [FINANȚARE 8.496 LEI]

În mod practic, de-a lungul unor ateliere săptămânale, elevii participanți vor realiza în mod colaborativ sculpturi interactive generatoare de sunete și lumini și manual on-line cu inserții video realizate la ateliere. Activități participative și experimente despre: ce este sunetul/ce este lumina; introducere în electronică; realizare carcase sculpturi și experimente cu forme, realizarea unei tastaturi pentru diferite note muzicale.

Informații actualizate despre programul Științescu și proiectele sale se găsesc pe site-ul Științescu Timișoara