Ediția a 3-a Științescu Timișoara respectă distanțarea socială, se mută în mediul online, și reușește și în 2020 să încurajeze proiecte în care copiii învață să devină creatori, exploratori și realizatori ai propriilor idei, proiecte, lucrări, instalații, aplicații etc.
Astfel în anul 2020 a lui Sars-Cov-2, proiectele câștigătoare ale ediției Științescu Timișoara 3.0 sunt:
1. ArheoAstro Exploratorium, propus de Societatea Română pentru Astronomie Culturală.
Obiectivul general al proiectului vizează recrearea câtorva din descoperirile istorice în domeniul astronomiei, prin realizarea de experimente, puzzle-uri și instrumente astronomice DIY, în jurul a patru teme: (1) Soarele și stelele; (2) Pământul, Luna și Planetele; (3) Eclipsele și Timpul; (4) Megaliții și primul telescop.
Valoarea finanțării din Fondul Științescu: 10.000 lei
2. Webinarii BioCoderDojo Timișoara, propus de BioCoderDojo Timișoara.
Obiectivul general al proiectului vizează crearea unui context de educație în domeniul bioinformaticii, biologiei sintetice și tehnologiei medicale, dedicat elevilor timișoreni.
Valoarea finanțării din Fondul Științescu: 10.000 lei
3. Lapsus Laboratory 3.1, propus de Asociația Lapsus.
Obiectivul general al proiectului vizează stimularea creativității artistice și familiarizarea cu dispozitive digitale și principii zero waste prin proiecte interactive de asamblaj artistic-tehnologic.
Valoarea finanțării din Fondul Științescu: 10.000 lei
4. Pixel_ART, propus de DIGITAL:CANVAS.
Obiectivul general al proiectului vizează dezvoltarea abilităților creative în arta digitală, pentru 50 de elevi, prin 15 ateliere creative. Elevii vor învăța tehnici de utilizare a mediului digital.
Valoarea finanțării din Fondul Științescu: 9.550 lei
5. Robotica online, propus de Coder Dojo Giroc-Chișoda.
Obiectivul general al proiectului vizează înțelegerea conceptelor de bază necesare programării folosind kit-uri educaționale Raspberry/Arduino/Lego educațional.
Valoarea finanțării din Fondul Științescu: 8.340 lei
6. Second Life, propus de Asociația Simultan.
Obiectivul general al proiectului vizează inițierea elevilor de la Liceul de Arte din Timișoara în tehnologiile de fabricație digitală și limbaje noi folosite în arta contemporană, prin ateliere de fabricație hibridă, care îmbină obiectul fizic bricolat și colajul digital/virtual folosind tehnologia AR (Realitate Augumentată).
Valoarea finanțării din Fondul Științescu: 10.000 lei
7. SeismoLab – Ghid virtual, propus de Grupul de Inițiativă SeismoLab.
Obiectivul general al proiectului vizează realizarea în incinta Observatorului Seismologic Timișoara, parte a Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamântului (INCDFP), a unui Laborator Seismic interactiv, destinat elevilor din ciclul preuniversitar.
Valoarea finanțării din Fondul Științescu: 9.972 lei
8. “Viitorul după placul tău” – Colaborează. Cercetează. Creează.
Competiție pe teme științifice și tehnologice, propusă de Romanian Science Festival.
În contextul pandemiei globale toată lumea vorbește despre o resetare, despre o nouă normalitate. Această schimbare de paradigmă poate fi navigată de adulți cu mai multă lejeritate. Dar ce faci când ești copil sau adolescent și vezi că toate reperele cu care ești obișnuit s-au schimbat? Toată lumea îți spune că nimic nu va mai fi ca înainte de pandemie, dar nimeni nu îți spune cum va fi de fapt. Ai întrebări și ești dezorientat. În această situație, îți mai rămâne o soluție – să-ți construiești tu singur viitorul. Competiția „Viitorul după placul tău” dă șansa tinerilor să își deseneze singuri viitorul, imaginându-și că trăiesc în 2050.
Valoarea finanțării din Fondul Științescu: 10.000 lei
9. VR Lab Remote
Propus de Grupul de Inițiativă CoderDojo @ CDLoga
Obiectivul general al proiectului vizează crearea unui context multidisciplinar de educație nonformală, la distanță, în domeniul realității virtuale și augmentate, pentru aproximativ 40 de elevi, din toate ciclurile de nivel preuniversitar.
Valoarea finanțării din Fondul Științescu: 7.150 lei
Le mulțumim tuturor celor care au rămas alături de copii și de proiectele educaționale STE@M și în aceste vremuri ciudate. Finanțatorii ediției 2020 sunt:
- HAMILTON Central Europe, părtaș la poveste, încă de la înființarea fondului la Timișoara, în 2018;
- HELLA România, partener local din 2019;
- Romanian-American Foundation, finanțator strategic național.
Programul este implementat la Timișoara de Fundația Comunitară Timisoara și susținut, la nivel național, de Federaţia Fundaţiile Comunitare din România – FFCR.