Provocarea
Suntem martorii unor contradicții sociale fără precedent: în timp ce aruncăm în fiecare zi 6.000 de tone de hrană, peste 4,5 milioane de români au dificultăți în procurarea hranei zilnice, iar 15% din populație este obeză. Risipa alimentară este un fenomen cu cauze multiple. Pentru unele dintre acestea este necesară schimbarea unor comportamente de consum, în timp ce altele necesită măsuri mai complexe. În România, 10% din hrana cumpărată ajunge la gunoi. Provocarea noastră este de a reduce acest procent.
Asociaţia Intersect.TM şi-a propus prin proiectul „Stop risipa alimentară!” să atragă atenția cu privire la impactul negativ al risipei alimentare, din punct de vedere economic, social, moral și al mediului. Ca efect imediat al activităților au vizat conștientizarea faptului că fiecare dintre noi putem să facem lucruri concrete, care să asigure o folosire mai corectă a resurselor, inclusiv a celor de hrană.
Proiectul a avut 3 componente principale:
- organizarea unor ateliere de învățare non-formală privind risipa alimentară pentru tineri, elevi, cadre didactice, consumatori, antreprenori locali, mici producători, persoane din grupuri vulnerabile etc.;
- desfășurarea unei campanii de conștientizare denumită: „Ție ce ți-a mai rămas în frigider?”;
- realizarea unei culegeri cu activități privind combaterea risipei alimentare.
Rezultatele proiectului de Fond
1. O culegere cu activități educaționale privind reducerea risipei alimentare.
2. Şase ateliere educaționale non-formale pe tema reducerii și combaterii risipei alimentare la care au luat parte 178 de persoane.
Atelier 1. Cămara. Spațiu de reducere a risipei alimentare (18 Septembrie 2021, facilitator Paula Bora)
În cadrul atelierului, participanții au învățat să realizeze vegeta din resturi vegetale, folosite în bucătărie (ex: cotoare de ardei, codițe de spanac etc.). Atelierul a avut caracter demonstrativ. Participanții au făcut schimb de practici privind metode de uscare a fructelor și legumelor şi la sfârșitul atelierului au primit din partea Paulei un borcan cu acest tip de condiment, numit Borcanul antirisipă alimentară.
Atelier 2. În bucătărie. Reducem risipa alimentară cu Ioan Bebeșelea (25 Septembrie 2021, facilitator Ioan Bebeșelea)
În cadrul atelierului, participanții au aflat informații despre mai multe rețete de valorificare a resturilor alimentare, dar și principii de reducere a risipei alimentare din bucătărie. Atelierul a avut caracter demonstrativ. La sfârșitul evenimentului, participanții au avut posibilitatea să deguste din preparatele realizate, în condiții de igienă și siguranță alimentară.
Ateliere 3 și 4. La școală. Atelier de compostare a deșeurilor alimentare (28 Septembrie, facilitator Cristina Șved)
Atelierul a cuprins următoarele:
- discuții introductive despre sustenabilitate, reciclare, compostare (ce este? de ce este bine să compostăm? efectul pe care-l au resturile alimentare și vegetale asupra mediului dacă alegem să le aruncăm la gunoiul menajer, ce se poate și nu se poate composta, tipuri de compostare, probleme care pot să apară și cum le putem remedia);
- amenajarea celulelor de compostare;
- realizarea efectivă a bazei de compostare cu stratificarea aferentă a resturilor vegetale și alimentare;
- discuții despre întreținerea zonei de compostare, asigurarea umidității, aerisirii prin procesul de întoarcere, continuarea procesului de compostare;
- completarea de către elevii participanţi a fișelor de verificare a informației.
Pentru organizarea atelierului au fost folosite două compostoare de lemn, care au fost donate celor două școli implicate în proiect.
Atelier 5. În cantina școlii. Reducem risipa alimentară (9 Noiembrie, Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară Timișoara, facilitator Maria Pleșca)
Scopul: creșterea nivelului de înțelegere, conștientizare și implicare a elevilor în aspecte privind: rația alimentară, calitatea și rolul alimentelor şi consumul responsabil și sustenabil.
Activități testate:
- analiza unui meniu la cantină pentru o săptămână din punct de vedere cantitativ și calitativ;
- identificarea în rândul elevilor care servesc masa la cantină a gradului de satisfacere a nevoilor nutritive și senzoriale (discuții, chestionar);
- servirea unui prânz la cantină cu un grup de elevi (care nu sunt căminiști și nu servesc masa la cantina școlii), discuții/interviu cu personalul cantinei cu privire la aspecte legate de: sursele de aprovizionare cu materiile prime și ingrediente, mod de preparare, modalități de îmbunătățire a meniului, modalități de valorificare/reciclare a ingredientelor, modalități de reducere a risipeialimentare etc.
La finalul atelierului, elevii au completat un chestionar, din care a rezultat că s-au simțit inspirați de această activitate.
Atelierul 6. În magazin. Reducem risipa alimentară (18 Noiembrie 2021, Lidl, facilitator Mihaela Vețan)
Obiective:
- prezentarea de informații privind posibilitatea de a achiziționa produse cu termen scurt de valabilitate la prețuri reduse și identificarea acestora în raioanele de la Lidl;
- conștientizarea impactului reprezentat de risipa de alimente;
- promovarea unor rețete creative, din produse cu termen scurt de valabilitate.
Atelierul a fost organizat într-un magazin Lidl. Elevii au fost însoțiți de facilitator și mai multe cadre didactice, care au participat la eveniment.
Elevii au primit următoarea sarcină:
Fiecare participant are la dispoziție un buget de 30 de lei, care poate fi folosit pentru a achiziționa produse alimentare cu termen scurt de valabilitate. Vă rugăm să respectați următoarele reguli:
(1) Alegeți produsele de care considerați că aveți nevoie pentru a pregăti o gustare pentru două
persoane!
(2) Nu cumpărați produse de care nu aveți nevoie și care riscă să fie aruncate!
(3) Nu este obligatoriu să folosiți întreaga sumă de 30 de lei. Persoanele care vor economisi cei mai mulți bani, vor fi recompensați la finalul exercițiului.
După realizarea cumpărăturilor, s-a organizat o sesiune de analiză, în care au fost discutate mai multe aspecte legate de: obiceiuri alimentare, amprenta de carbon determinată de transportul alimentelor, reciclare, etc.
4. O conferință de prezentare a rezultatelor și resurselor folosite în cadrul atelierelor educaționale. Întâlnirea s-a organizat online, în data de 14.12.2021, cu un număr de 15 participanți. La întâlnire au participat cadre didactice și facilitator interesați de tematica reducerii risipei alimentare.
În întâlnire s-au prezentat principalele rezultate obținute în cadrul proiectului, în special a
culegerii cu exerciții privind risipa alimentară. Materialul a fost analizat de către participanți și au fost
purtate discuții despre oportunități viitoare de utilizare a acestuia.
5. Campanie de promovare a reducerii risipei alimentare
Campania a presupus o invitație lansată către gurmanzi și bucătari de a prepara rețete din „ce a rămas în frigider”, folosind produse care se apropie de termenul de expirare, legume ușor lovite, fructe foarte zemoase, bucăți de brânză uscate sau sosuri de roșii deschise cu câteva zile în urmă.
Provocarea a constat în fotografierea înainte și după, un scurt film făcut cu telefonul din timpul gătitului și prezentarea listei de ingrediente.
11 astfel de rețete create au fost prelucrate video în cadrul a 10 mini-filme și făcute publice pe rețelele sociale.
Rețetele pot fi consultate aici.
Principalele rezultate obținute în cadrul proiectului „Stop risipa alimentară!” :
- 10 rețete creative gătite din resturi alimentare, primite de la gurmanzi, bucătari și prieteni
- 10 filme scurte care includ ideile gastronomice de reducere a risipei, lansate pe social media, cu 8.000 de vizionări
- 6 ateliere educaționale organizate în diferite locuri din Timișoara, în condiții de siguranță
- 1 culegere de fișe educaționale pentru profesori și facilitatori comunitari
- 4 instituții de învățământ din Timișoara, partenere în atelierele educaționale
- 178 de persoane participante la ateliere
- 10 parteneri de conținut și de promovare
- 2 comunicate de presă și 27 de apariții media
- 35 de articole prietenoase și practice, în cadrul Jurnalului Intersect online, privind informații despre combaterea risipei alimentare
- 1 pagină dedicată proiectului pe site-ul oficial al Intersect.TM
71.000 de persoane din Timișoara, București, Cluj Napoca, Deva, Arad, Hunedoara, Oradea, Lugoj dar și din orașe din Marea Britanie, Germania, Franța, Italia, Olanda, Austria, Belgia, Danemarca, Republica Cehă și Canada, care au vizionat pe Facebook și Instagram activitățile proiectului „Stop risipa alimentară”.
Buget alocat din Fondul pentru un viitor mai bun în comunităţi: 26.500 RON
Imagini: Intersect.TM
Proiectul „Stop risipa alimentară!” a fost finanţat prin Fondul pentru un viitor mai bun în comunităţi Timişoara. Fondul pentru un viitor mai bun în comunități este un program coordonat la nivel național de Federaţia Fundaţiile Comunitare din România – FFCR, finanțat de Lidl Romania și implementat la nivel local de Fundaţia Comunitară Timişoara.