Teatru surd la Timotion VII

Un proiect de incluziune pentru persoanele cu dizabilități a fost ”Teatru surd” al Asociației Solidart. În urma participării la Timotion ediția a VII-a, proiectul a strâns suma de 21.780 lei, care a fost folosită în realizarea unui spectacol de teatru cu persoane surde. Timp de câteva luni, un grup de persoane surde au avut parte de îndrumare artistică, repetiții și expunere constantă la lumea teatrului. Cei implicați au experimentat arta actorului folosind metode de comunicare nonverbale şi forme experimentale de storytelling. Totul pentru a chestiona universul interior al fiinţei umane – unde fiecare este lăsat singur cu gândurile sale – domeniul tăcerii din care răsar poveştile noastre.

Astfel s-a născut spectacolul ”La început a fost tăcere” care a fost prezentat în Piața Traian în 18 februarie 2022. În paralel, echipa teatrului Basca a organizat un curs de introducere în limbaj mimico-gestual la care cei 20 de participanți (majoritatea campioni Timotion) au avut pentru prima dată contact cu lumea unei persoane surde, din interior, folosind limba semnelor române.

Proiectul „Teatru surd – La început a fost tăcere” a impactat atât comunitatea surzilor din Timișoara cât și breasla artiștilor locali. Scopul întâlnirii performerilor cu adulții surzi a fost să împărtășească fiecare metoda proprie de comunicare și să îi dea o formă artistică. Spectacolul a fost creat prin cercetarea formelor multiple de comunicare (verbală, gestuală, mimică, pasivă, activă șamd). Credem că am reușit să dăm un exemplu de bună practică pentru operatorii culturali şi să conştientizăm comunitatea locală asupra nevoii de integrare a persoanelor cu deficienţă de auz.” Ana Maria Ursu – Teatrul Basca

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *