UnLoc de cursă lungă la Timotion VII

În cadrul evenimentului Timotion ediția 2020, am alergat pentru Fundația de Abilitare Speranța și proiectul lor ”UnLoc de cursă lungă”. Câteva sute de alergători, 19 campioni și 190 de donatori au strâns în total 33.725 lei, bani care au ajutat la realizarea proiectului. Miza UnLoc: sprijinul adulților dezinstituționalizați în ceea ce privește educația și intervenția pentru sănătate și dezvoltarea unui nou serviciu social, echipa mobilă UnLoc_Aproape pentru a preveni (re)instituționalizarea a cel puțin 20 de adulți cu dizabilități din Timișoara. Un serviciu unic în județul Timiș.

Între 15 iulie 2021 și 15 aprilie 2022, echipa mobilă UnLoc a realizat sesiuni săptămânale de consiliere psihologică, pentru sănătate și vocațională cu o medie de 10 persoane / săptămână. Specialiștii din cadrul fundației au sprijinit dezinstituționalizarea unei noi persoane din Timiș și au pregătit documentația pentru a sprijini alte 4 persoane din Sibiu să se mute din instituții în comunitate, în cadrul serviciului UnLoc. În cadrul acțiunilor demarate, au fost identificate 14 persoane active, beneficiare ale serviciului mobil UnLoc (iar alte cinci au fost evaluate pentru acest serviciu). Au fost sprijinite cele 7 persoane din locuințele protejate în trecerea la o viața independentă și s-a lucrat la dezvoltarea unui nou serviciu social – centrul pentru viață independentă – unde 4 persoane cu dizabilități severe primesc servicii zilnic, pentru a preveni instituționalizarea lor. Mai mult, beneficiarii din Timișoara au parte constant de sesiuni psihologice, acompaniament cel puțin săptămânal la servicii medicale, fie pentru probleme cronice, fie pentru situații acute sau prevenție, investiții în educația pentru sănătate, socializare și implicarea în viața culturală a orașului. Pe scurt, viața normală de care nu au avut parte în perioada în care au trăit închiși în instituțiile statului.

L are 48 ani. Și-a trăit copilăria în orfelinate din județul Timiș și Arad, de la vârsta de 4 ani. Devenit adult și având un certificat de persoană cu handicap, a fost mutat automat într-un centru rezidențial segregat, unde a locuit până la vârsta de 46 de ani. Nu și-a cunoscut părinții, dar păstrează legătura telefonic cu o parte din familia extinsă. La sfârșitul lui 2019, după mai multe interviuri cu echipa UnLoc și după ce ne-am ales reciproc, L s-a mutat în Timișoara, într-un apartament licențiat, alături de alți trei colegi. De la începutul lui 2020 lucrează la o cantină din cadrul unei multinaționale. Fiind responsabil și muncitor, a ajuns să fie foarte apreciat de colegi.

L și-a dorit să fie pe picioarele lui și să aibă un loc doar pentru el. După mai bine de 70 de telefoane și nenumărate vizite, din aprilie 2021 L locuiește într-o garsonieră închiriată pe numele lui și e sprijinit în continuare de echipa mobilă: consiliere psihologică, socială și vocațională, acompaniament la medici (suferă de o boală de plămâni – traiul în instituție își spune cuvântul). Proiectul de la Timotion a făcut posibilă funcționarea acestui serviciu și creșterea lui organică, tocmai pentru persoane cu povești similare ca a lui L să nu fie în risc de (re)instituționalizare. Traiul independent nu înseamnă trai singur, ci înseamnă sprijin în luarea deciziilor și o echipă aproape.

L ne-a arătat că există viață după instituție, dacă primești o nouă șansă. L este un exemplu de reziliență și hotărâre; este un om care, la 48 de ani, ne arată cum mai poate arăta succesul: să fii tu al tău și să nu renunți la visele tale, să te trezești în fiecare dimineață și să mai cucerești o luptă internă cu tine însuți, apoi cu ceilalți. Să mergi înainte.