YouthBank

Unul dintre programele prin care filantropia, inițiativa civică și responsabilitatea sunt cel mai eficient încurajate este programul YouthBank. Acest program nu este doar unul dintre cele mai utile și apreciate programe de voluntariat pentru liceeni existente în România, este și o modalitate de a le conferi acestora încredere, putere și experiență practică.

Cu alte cuvinte, YouthBank = Empowerment

La baza conceptului YouthBank stă faptul că tinerii sunt cei care vor modela viitorul. Paradoxal însă, oportunitățile lor de a modela prezentul nu sunt întotdeauna… prezente. Astfel, potențialul tinerilor, creativitatea și energia lor sunt valorificate de societate doar parțial. Chiar și acolo unde există oportunități de voluntariat, tinerii participă rareori la luarea deciziilor.

De aceea programul YouthBank le oferă tinerilor oportunitatea de a-și valorifica potențialul, în prezent. Programul este administrat de către un grup de adolescenți selectați și instruiți în acest scop și presupune constituirea, promovarea și administrarea transparentă a unui fond destinat proiectelor concepute și implementate de către liceenii timișoreni.

YouthBank oferă tinerilor un cadru în care ei să lucreze împreună și să ia decizii privind comunitatea din care fac parte. Programul a fost lansat în România în 2006, fiind implementat de către Asociația pentru Relații Comunitare (ARC) prin Programul de dezvoltare al Fundației Comunitare Cluj. În Timişoara programul YouthBank funcționează de 5 ani, timp în care:

• au fost împărţite materiale promoţionale în 30 de licee;
  • 51 de liceeni şi-au depus candidatura pentru echipa YouthBank Timişoara;
  • 28 de liceeni au făcut sau încă fac parte din echipă;
  • au avut loc 12 sesiuni de formare;
  • au fost organizate 10 evenimente speciale – 2 dintre ele fiind spectacole Ada Milea şi Bobo Burlăcianu;
  • s-au acordat finanţări de aproape 18.830 de euro;
  • liceenii din Timişoara au depus 59 de proiecte;
  • au fost finanţate 29 de proiecte, care au ajuns să valoreze 32.148 de euro – inclusiv contribuţiile în natură şi alte sponsorizări atrase de echipele de proiect;
  • proiectele au avut în jur de 71.500 de beneficiari directi şi indirecţi.
  • Începând cu anul 2016 YouthBank Timișoara este coordonat de Fundația Comunitară Timișoara.

Vă vom ține la curent cu detalii, fotografii, povești și rezultate ale proiectelor desfășurate în cadrul programului YouthBank, iar între timp îi puteți urmări pe site-ul YouthBank: http://timisoara.youthbank.ro/ și pagina de Facebook: https://www.facebook.com/YBTimisoara/?fref=ts