Borcanul cu ulei

 Când vă gândiți la ouă ochiuri, șnițel, cartofi prăjiți, dovlecei pane sau gogoși ce vă răsare în minte? Pentru o parte din studenții de la Universitatea de Vest Timișoara acesta e pachetul trimis de acasă pentru câteva cine îmbelșugate, însă, în egală măsură, e cea mai la-ndemână cină pe care și-o pot prepara singuri. Dacă vi s-a făcut puțin foame gândindu-vă la cele de mai sus, imaginați-vă cina propusă îmbibată în ulei – ingredientul care nu lipsește din niciunul dintre preparatele enumerate, iar în timpul acesta noi profităm de ocazie pentru a vă povesti cum “Cucerim campusul UVT”.

 Dacă v-a pierit pofta, Asociația Borcanul cu Ulei vă provoacă să vă gândiți la tot uleiul menajer aruncat pe apa sâmbetei, ulei uzat care este nociv pentru sol și implicit pentru flora și faună, ținând cont de faptul că 1 litru de ulei uzat aruncat în canalizare poluează 1.000.000 (1 milion!) de litri de apă. În condițiile acestea niciun preparat nu ne mai sună foarte apetisant. Împreună cu Asociația Borcanul cu Ulei, credem că problema uleiului menajer trebuie conștientizată nu doar de restaurantele sau spațiile comerciale, pentru care legislația este clară și exista obligativitatea semnării unui contract cu o firmă colectoare autorizată, ci și de persoanele fizice, consumatorii casnici care nu beneficiază de un cadru propice educării în acest sens, deși sunt responsabili pentru producerea a 52% din uleiul uzat, un procent mai mare decât în cazul spațiilor comerciale.

Având aceste informații nu am putut să rămânem indiferenți și ne-am alăturat mișcării Borcanul cu Ulei, născută în primăvara anului 2015, cu mult entuziasm și cu o mare dorință de a informa și de a educa. Sprijinind proiectul „Cucerim Campusul UVT” ne dorim să rezolvăm în primul rând problema educării ecologice a studenților – viitori consumatori casnici. Considerăm că acest proiect poate avea un impact colosal, nu doar ca model de bune practici la nivel local, ci mai ales ca o primă mostră a importanței pe care o are focusarea pe tineri și pe ridicarea nivelului lor de conștientizare când vine vorba de resursele naturale. Împreună cu voi, la prima ediție a Cercului de donatori, putem determina o întreagă comunitate să devină părinți responsabili și informați care să crească noi generații de copii educați ecologic din primii ani de viață.

 

 Cum vor cei de la Borcanul cu Ulei să facă asta? Pe lângă faptul că vor pune la dispoziție materialele și recipientele necesare colectării uleiului – dotând fiecare bucătărie din campusul UVT, vor organiza și întâlniri cu cei aproximativ 3000 de studenți, pentru a le povesti despre efectele dăunatoare ale uleiului uzat și mai mult decât atât, vor bate din ușă în ușă și le vor oferi borcane și flyere de informare. Pentru a pune în mișcare borcanul, Asociația Borcanul cu Ulei își propun să strângă 5000 de lei la prima ediție a Cercului de donatori.

 Cu ajutorul lor, parcă ne-a mai revenit pofta de mâncare și credem că în 8 decembrie vor Borcanul cu Ulei va deschide apetitul tuturor pentru a sprijini comunitatea studențească să devină o comunitate responsabilă cu mediul.